måndag 28 maj 2012

Radio Integración de Padilla, 1470 kHz

Radio Integración de Padilla, Padilla, Bolivia, hördes samtidigt av Martti Karimies och Arne Nilsson den 5 maj på 1470 kHz. Stationen sänder med 1 kW men återfinns inte i WRTH. Den ägs av staden Padilla. Direktör är Ana Lía Condori Zambrana, en 26-årig journalist. ”Det är mitt första jobb sedan jag tog min examen på San Francisco Xavier-universitetet i Sucre” säger hon när jag talar med henne per telefon. 

Ett meddelande till ham_padilla@hotmail.com hade förblivit obesvarat trots att stationens namn stod på ämnesraden.  Så efter tre dagars väntan ringde jag till det enda telefonnumret jag hittade till ”Honorable Alcaldia de Padilla” = ham) i den 12500 invånare stora staden.  Jag tänkte höra efter vilken telefon stationen hade.  ”Ni har ringt rätt.  Det här är Radio Integración”, sa kvinnan till min stora förvåning.

Namnet Padilla känner gamla DXare kanske igen. Det fanns en kv-station på 3475 (ca) för ca 20 år sen. Det var en station som gillade ARC-loggan så skarpt att den började använda ARC-gubben som på sitt eget brevpapper. På mössan står det dock "REP" och inte "ARC". Det framgår av bifogade bild som jag fått från Jan-Erik Österholm i Finland.


Bytt bytt kommer alltid igen, säger man väl.  ARC-loggan kom ju ursprungligen från Seattle, WA, nämligen från KING 1090, så vi ska kanske inte förhäva oss. ARC-vimpeln som tryckts upp i tre versioner har skickats till många stationer i Spanien och Latinamerika och skapat goodwill.  Första upplagan - från 1963 - beställde jag från Banderines Enríquez i Lima,  (Se bild).  Den andra upplagan med grönaktig färg på havet,tillverkades ca 10 år senare.  Den tredje, på 80-talet, från Banderines Bordinsa i Quito. (Henrik Klemetz, ARC)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar